Her derde deva bitki çayları


adaçayıAdaçayı

Mide ve bağırsak gazlarını giderip, mide bulantısını kesebilir. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderebilir. İdrar söktürücü etki gösterebilir.

 

 

böğürtlen

 Böğürtlen

Dikenli ve çalı görünümünde bir bitkidir. Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar çiçek açmadan toplanır; gölgede kurutulur. Yaprakları tanen ve organik asitler içerir. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarında, ishal ve basurda kullanılabilmektedir.

 

naneNane

Yaprakları çay halinde yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli ilaçların terkibinde kullanıldığı gibi, yapraklan çiğ veya kurutulmuş olarak yemeklere konur.

Dağ çayı  İştah açıcı ve mide ağrılarını kesici özelliklere sahiptirler.

paptyaPapatya

İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedavi edici etkiye sahiptir. Boyar madde olarak da kullanılır.

 

Kuşburnu

kuşburnuÇok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır.

Melisa

Yapraklar yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır.

ıhlamurIhlamur

Soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı en etkili ve en yaygın olarak kullanılan doğal ilaçlardan biri olan ıhlamur, uykusuzluk, spazm ve kan dolaşımı bozukluklarında da kullanılır. Özellikle akşam saatlerinde fazla içmemeye dikkat etmek gerekir; çünkü fazla miktarda alındığında uykusuzluğa neden olabilir. Yapraklarında çok miktarda klorofil taşımasından dolayı kansızlık durumunda kullanılmasında fayda vardır.

sinamekiSinameki

Memleketimizde çok kullanılan müshil ilacıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.

Yogi çayı

Hintli yogilerin içtiği baharatlı bir çay. Bu çayı hazırlamak için ufak bir tencereye bir parça kabuk tarçın, 4-5 kakule tanesi, 1 ufak kök zencefil, 2 karanfil ve 4-5 adet tane karabiber koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip 5 dakika bekleyin.

rezeneRezene

Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı.

Hindiba

Hem salatalarda, hem de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının başköşesine oturtması gereken otlardan biridir. Hindiba çayı hazırlamak için kişi başına 1-2 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır.

zencefilZencefil

Ayurveda ve Çin tıbbında 5 bin yıldır kullanılan zencefil, ısıtıcı bir ottur, özellikle metabolizma rahatsızlıklarında temizleyici, düzenleyici ve canlandırıcı bir etkiye sahip. Ayrıca farenjitte, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaşımını artırmak için, kas hastalıklarında ve romatizmal ağrılarda kullanılıyor.

elmaElma

Elma, besin değeri dışında, nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur, lifli olduğu için bağırsakları temizler, karaciğerinden şikayet edenler, romatizmalılar ve hatta şeker hastalan bile elmadan faydalanabilirler. Elma yatıştırıcı, uyku vericidir, baş ağrılarına iyi gelir.

Sarı kantaron

Hazmı kolaylaştırır.

Mide yanmalarına iyi gelir.

Heyecanı yatıştırır.

Uykusuzluk durumunda rahatlatıcı etkisi var.

Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

San kantarondan hazırlanan eriyik yaralarda, yanıklarda, harici olarak kullanılabilir.

Biberiye

Kabızlığı giderir. Sindirim sistemine uyarıcı etki yapar.

İdrar söktürür.

Baş ağrısına iyi gelir.

Dolaşımı canlandırır.

Vücuttan zehirli maddeleri atmaya yardıma olur.

Ekinezya (koni çiçeği)

Echinacea purpurea, soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup, kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. Kızılderililer bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı.

Kişniş

Gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.

Defne

Antiseptik özellik taşır.

Hazmı kolaylaştırır.

Uykusuzluk problemine yardımcı olur.

Saç dökülmesini engeller.

Rahatlatıcı etkisi vardır.

yabanmersiniYabanmersini (vaccinum myrtillus)

30-35 cm. yükseklikte, kışın yapraklarını döken küçük bir bitkidir. Yabanmersini, yüzyıllardır yenilebilir, lezzetli bir yabani meyve olarak kullanılmaktadır. Yabanmersini meyve ekstreleri (özü) üzerine yapılan çalışmalarda, bu meyvenin göz ve damar sistemi üzerine olan etkisinin, bir bioflavonoid olan antosiyanidinler (anthocyanosides) denilen, toksik (zehirli) olmayan, suda çözülebilir, biyolojik aktif ve antioksidan olan bir grup bileşikle ilişkili olduğunu gösteriyordu. Bu bileşikler antosiyan (anthocyans) türevleri olup, meyve ve çiçeklerdeki kırmızı, mavi ve mor renklerinden sorumlu pigmentlerdir (renk maddeleridir). Yabanmersini meyveleri üzerinde yapılan çalışmaların çoğunda purifiye edilmiş (arındırılmış ve temizlenmiş) ve yüzde 25-36 arasında antosiyanidin içeren ekstreler kullanıldı. Yabanmersini ekstrelerinde en azından 15 farklı antosiyanidin bileşiği tespit edildi. Şu anda Amerika’da üretilen pek çok standardize edilmiş yabanmersini ekstresi yüzde 25 antosiyanidin içermektedir.

 

 

Bir Yanıt

  1. you may think. in this article i

    am going to share with you some simple steps you can use to promote your blog. some are as simple as copy and paste while others will take a bit of learning but come with great rewards.i am going to share

Yorum bırakın