Toplu bir mutfak için 6 öneri


‘Her şey için bir yer bulun, böylece her şey yerli yerinde olur!’ anlayışından yola çıkarak kuracağınız bir mutfağın yararları sayılamayacak kadar çoktur.

Hijyen, zaman ve enerjiden tasarruf, mekanın rahat kullanımı… Sadece biraz organize olmak yeterli! İşte size birkaç yapıcı öneri!

 

Temizleyin!

İlk kuralınız, tüm dolapları uygun bir dezenfektan özelliği olan temizlik ürünüyle en dipten en dışa temizlemek. Ovmanız gereken alanlar varsa ovun. Duvarlar, fırın, buzdolabı gibi aletlerin alt kısımlarını unutmayın. Elektrikli aletlerin küçük-büyük hepsinin iç ve dış kısımlarını yine uygun temizleyicilerle ovmanız gerekiyor. Buzdolabı rutin temizliği yapılması geeken en önemli alanlardan sayılıyor. Kararan kirlenen çelik tencerelerinizi de bu işler için özel üretilmiş ürünlerle ovmanız çok kolaylık sağlayabilir.

Evyelerinizin giderleri tıkanmışsa, piyasadaki birçok lavabo açıcı ürünü üzerindeki talimatlara uygun hazırlayıp kullanırsanız mutfağınızdaki hijyeni artırabilirsiniz.Günlük kullandığınız temizlik ve kurulama bezlerini biraz çamaşır suyunda bekletip durularsanız, bakterilerden mutfağınızı koruyabilirsiniz.

Kaşık çekmecenizde ne varsa bulaşık makinesine doldurun; bardak ve fincanları da yerleştirin, en son makinada yıkanabilen tabakları da ekleyin. Yarım çay bardağı çamaşır suyunu bulaşık makinanıza ekleyerek hepsini yıkayın. Çıkardığınızda hiçbir lekenin kalmadığını ve ışıldadıklarını fark edeceksiniz.Artık temizliği bitirdiğinize göre şimdi dolapları yerleştirme zamanı…

Mutfağınızda yerleri çıplak görmekten hoşlanmıyorsanız, küçük kilimleri tercih edin. Çünkü sıkça yıkamanız gerektiğinden haftada bir kez çamaşır makinesine atmanız temizliğinizi tamamlayacaktır.

Sık kullanılanlar el altında olmalı!

Sık sık kullandığınız malzemeleri, mutfağınızda el altında, yani kolayca ulaşabileceğiniz yerlerde tutun. Bunun dışında her zaman kullanmadığınız, sadece ‘önemli günler’de kullandığınız çok şık ve özel servis takımları gibi malzemeleri ise diplerde yer alan dolaplara kaldırabilirsiniz

Sık sık kullanılan tuz, karabiber, şeker, sıvı yağ gibi malzemeler için tezgâhın üzerinde bir etajer yaptırmak iyi bir fikir olabilir. Tezgâhınız da kalabalık görüntüden hoşlanmıyorsanız, küçük bir dolabı bu malzemeler için ayırabilirsiniz. Konserve ve makarna gibi ürünleri göz hizasında bir dolaba kaldırırsanız, etiketlerini okumanız kolay olur.

Mikser ve el blenderi gibi birçok küçük ev aleti, diplere veya yüksek bir yere kaldırıldıkları için unutulur ve asla kullanılmazlar. Eğer bu tür aletler için ‘her an kullanılmaya hazır’ bir yeriniz yoksa, satın almak gereksizdir.

Temizlik ürünleri

Öncelikle bu tür ürünler çocuk ve yiyeceklerden uzakta durmalıdır! Temizlik ürünlerinin kokularının sinmemesi için bu tür ürünleri yiyecek ve içeceklerden uzak yerlere kaldırın. Özellikle de çocukların ulaşamayacağı yüksek ve mümkünse kilitli dolapları tercih edin.

Üst üste dizmekten kaçının!

Çok yüksek tabak ve çanak yığınlarına dikkat edin. Raf eklemekten kaçınmayın. Her rafın arasında 30 cm. bulunursa, yüksek yığınları engellemiş olursunuz. Yer kazanmak için; döner raflar, sepetli veya tel dolaplar ideal olabilir.

Mümkün olduğunca çok şeyi yukarılara kaldırın!

Eğer küçük çocuklarınız varsa, mümkün olduğunca çok alet ve malzemeyi mutfağın yüksek kısımlarına kaldırmanız akıllıca olur. Ayrıca böylece devamlı eğilerek sırt ve belinizi incitmemiş olursunuz. Aynı şekilde set üstü fırın veya mikrodalga fırınınızı tezgahın üzerine koyup yer kaybetmektense, kendinizin belirlediği bir yükseklikte yaptıracağınız rafın üzerine yerleştirebilirsiniz. Böylece sıcak tabakları fırından çıkarırken oluşabilecek kazaları da önlemiş olursunuz.

Çok yer kaplayan aletler alçaktaki dolaplara konmalı!

Yüksek dolaplara kaldırdığınız malzeme ve aletlerin tersine, çok yer kaplayan tepsi, tava, fırın kapları gibi büyük ve ağır aletleri alçaktaki dolaplara kaldırmak daha kolaydır. Bu tür malzemelere ek olarak yağ bidonlarını, su şişelerini de alçak dolaplara koyabilirsiniz.Genel bir kural olarak en zor ulaşılan dolap ve rafları en az kullanılan alet ve malzemelere ayırmayı unutmayın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: